De waarde van de euro

De waarde van de euroIs inflatie goed of slecht voor ons geld?
Inflatie is geldontwaarding. Met ander woorden door de inflatie wordt het geld minder waard. Neem een euro en een inflatie van 2%. Dit betekent dat de euro op 1 januari van het jaar 100 cent waard is en een jaar later 100-2=98 cent. Wanneer de inflatie dus hoog is bijvoorbeeld 10% per jaar dan is de afwaardering van de euro groot.

Nadelig?
In principe is er altijd inflatie want prijzen stijgen. Maar het tegendeel kan ook het geval zijn. Als de prijzen maar blijven dalen dan is er sprake van deflatie. Dit betekent dat de euro meer waard wordt dan hij van oorsprong is. Stel er is sprake van 2% deflatie dan wordt de euro binnen dat jaar 100 + 2 = 102 cent waard. Deflatie is slecht voor de economie. Te lang durende deflatie kan een economie zelfs verwoesten. Dus wil men liefst geen deflatie of in ieder geval niet lang.
Maar wat dan wel? Dat is een vraag die de economen splijt. De een pleit voor een lage inflatie, anderen stellen dat een hogere inflatie beter is. Die tweede groep gaat uit van de basis van de economie, namelijk hoop en emotie. Als mensen het gevoel hebben dat ze er op vooruit gaan dan besteden ze meer. Dus als de inflatie 5% is, is de loonsverhoging ook zo’n 5 of 6% en de rente op spaargeld eveneens. Dat voelt goed en dus is men bereid geld te besteden. Zo groeit de economie.

 

Tags: , ,

 
 

Deel dit