In 3 stappen slimmer sparen

Er wordt veel gespaard in Nederland, maar vaak weten mensen niet wat de beste manier om te sparen is. Daarom tonen wij je de juiste weg in 4 stappen.

1.      Verdeel je spaargeld per doel

Wil je over een bepaalde tijd een huis (ver)bouwen, denk je dat je auto vervanging nodig heeft, loop je tegen je pensioen aan of wil je juist een buffer opbouwen voor onvoorziene kosten? Het zijn allemaal verschillende redenen om te sparen, en je hebt het geld op verschillende momenten nodig. Categoriseer je spaargeld naar het ogenblik dat je het nodig zult hebben, zodat je voor elk spaardoel de perfecte spaarrekening kunt nemen.

2.      Neem verschillende spaarrekeningen voor verschillende doelen

Elk spaardoel vraagt om zijn eigen soort rekening. Het geld dat je spaart voor de verre toekomst zet je het beste op een termijnrekening. Omdat de bank er dan zeker van is dat ze lange tijd bij het geld kunnen, is de premie die je per jaar ontvangt het hoogst.

Het geld dat je wilt gebruiken voor investeringen die over ongeveer een jaar plaatsvinden, kun je het beste op een getrouwheidsrekening plaatsen. De basisrente is niet zo hoog als op een flexibele spaarrekening, maar dit wordt volledig opgeheven door de premie die je per jaar ontvangt als je het geld onaangeroerd laat staan.

Geld voor onvoorziene kosten kun je het beste houden op een flexibele spaarrekening, zodat je erbij kunt direct wanneer de nood hoog is. Hiervoor krijg je een basisrente die wordt aangevuld met een lage premie als je het een jaar onaangetast op de rekening laat staan.

3.      Vergelijk spaarrekeningen en aanbieders

Zoek een spaarrekening die perfect bij je doel past. Het kan dus zijn dat je hierdoor verschillende rekeningen bij verschillende aanbieders hebt. Let erop dat je niet valt voor de tijdelijke promoties, maar goed kijkt naar de lange termijn van de rekening. Spaarbedragen op een spaarrekening vallen onder het depositogarantiestelsel, waardoor ze tot 100.000 euro per persoon per bank verzekerd zijn.

Wanneer je de juiste spaarrekening bij het juiste spaardoel hebt onderverdeeld, kan het echte werk beginnen. Bekijk realistisch hoeveel geld je per maand kunt missen, en stel een automatische spaaropdracht in. Als je meerdere kleine bedragen spaart op verschillende momenten in de maand, gaat het sparen ongemerkt sneller dan je denkt.

 

Tags:

 
 

Deel dit