Nederlanders nemen in 2014 uitzonderlijk veel spaargeld op

SPAARVARKENNederlanders hebben het afgelopen jaar uitzonderlijk veel spaargeld opgenomen, zo meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Het gaat om ongeveer 4 miljard euro. Een groot deel hiervan is gebruikt om de hypotheek extra af te lossen.

Spaargeld wordt minder waard

De spaarrentes zijn momenteel zo laag, dat het extra aflossen van de hypotheek woningbezitters meer oplevert dan het geld op de spaarrekening te laten staan. Gemiddeld wordt er over spaargeld een spaarrente van 1,37% verstrekt, wat een half procentpunt lager is dan een jaar geleden. Op de vrij opneembare spaarrekeningen in Nederland staat momenteel nog zo’n 280 miljard euro.

Hypotheken worden goedkoper

De hypotheekrente is in Nederland ook gedaald, maar een stuk minder hard dan de spaarrente. De hypotheekschuld in Nederland is in totaal 540 miljard euro, waar gemiddeld 4,47% rente over betaald wordt. Het loont op dit moment dus om het geld van de spaarrekening naar de hypotheek over te hevelen. Volgens DNB is er een correlatie tussen de daling van de rente op spaargeld en het aanbod van spaargeld. Ook heeft de vraag van banken naar financiering en de kosten van andere vormen van financiering invloed op de spaarrente.

 

Tags:

 
 

Deel dit