Startkapitaal voor je eigen bedrijf

Wanneer je zelf je eigen bedrijf wilt beginnen, dan is de kans groot dat je vrij veel geld moet investeren. Het is in eerste instantie natuurlijk zaak om de kosten te beperken, zodat er zo min mogelijk geïnvesteerd hoeft te worden. Daarnaast is het in gevallen waar het benodigde geld niet voorhanden noodzakelijk om op zoek te gaan naar externe geldschieters.

De kosten kunnen beperkt worden door een goed ondernemingsplan op te stellen. Zorg ervoor dat je weet welke investeringen gemaakt moeten worden en hoe de huidige situatie op de markt die betreden gaat worden eruit ziet. Zo investeer je niet teveel en beperk je de kosten. Mocht er personeel benodigd zijn, dan kan een payroll bedrijf interessant zijn voor het MKB doordat de uitvoerings- en beheerskosten dalen.

Wanneer je op zoek gaat naar externe geldschieters, dan kun je natuurlijk altijd een bezoekje aan de bank brengen, maar het is vaak moeilijk om daar een lening te krijgen en andere opties zijn dus soms aantrekkelijker. Zo kun je bij bijvoorbeeld familie of vrienden aankloppen voor durfkapitaal. Wanneer een particulier geld uitleent (€2;269,- tot €56.420,-) dan hoeft er over het uitgeleende bedrag geen vermogensrendement betaald te worden.

Daarnaast kan ook een microkrediet worden overwogen. Deze vorm van krediet is over het algemeen eenvoudiger te verkrijgen dan een lening bij de bank en heeft een looptijd van maximaal 10 jaar. Tot slot kan de overheid in specifieke gevallen ook nog bijspringen met behulp van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) en het Starterskrediet.

 

Tags: , ,

 
 

Deel dit